Danske Bankin yritysten suhdannekatsaus: Lapin matkailuala loistaa valopilkkuna vaisussa suhdanteessa

Suomalaisten yritysten talousnäkymät ovat monella toimialalla vaimeat. Matkailuala on poikkeus, sillä erityisesti talvimatkailu Lappiin on kasvanut voimakkaasti. 

Danske Bankin ennusteen mukaan Suomen talouskasvu hyytyy loppuvuonna, koska elinkustannusten nousu ja korkeammat korot heikentävät kotimaista kysyntää. Asuntorakentamisen ahdinko näkyy myös monilla rakentamiseen kytkeytyneillä toimialoilla.

Työttömyys nousee hieman, mutta monet alat kärsivät yhä työvoimapulasta. Palkat nousevat edelleen melko ripeästi. Inflaatio hidastuu vähitellen ja ensi vuonna korkojen odotetaan kääntyvän laskuun, joten kotitalouksien ostovoima kohentuu ja yritysten investoinnitkin elpyvät.

”Euroalueen pysyminen loivassa kasvussa ja Kiinan koronarajoitusten purku auttoivat pitämään ulkomaankauppaa vakaana, mutta vientitilausten virran asteittainen heikkeneminen viittaa viennin loivaan supistumiseen jatkossa. Vientinäkymätkin kohentuvat vähitellen hieman, koska talous piristyy euroalueella ja menossa oleva asiakkaiden varastojen purkaminen kääntyy uusiksi tilauksiksi”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Matkailijoita houkuttaa Lapin kylmä talvi

Vaikka Suomen matkailuvienti on vielä jäljessä koronaa edeltävästä tasosta, tänä vuonna matkailu on piristynyt ja odotamme Suomen suosion matkailukohteena kasvavan lähivuosina.

Ulkomaisten turistien yöpymisten määrä lähti kasvuun vuoden 2021 jälkipuoliskolla koronapandemiasta aiheutuneen notkahduksen jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi heinäkuussa viisi prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä on välillä noussut jopa pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalle.

Lapin talvimatkailu on kasvanut voimakkaasti ja helmikuussa majoitustilojen käyttöaste nousi 73,7 prosenttiin, mikä on vuoteen 1995 ulottuvan tilastohistorian korkein lukema. Sekä Suomen leuto kesä että kylmä talvi Lapissa saattavat jatkossa osoittautua vetovoimatekijöiksi matkailussa.

Kiinnostus Lappia kohtaan on erityisen suurta Keski-Euroopassa. Lapin lumivarmat talvet kiehtovat matkailijoita Iso-Britanniasta, Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista.

Korona-aikana moni Lapin matkailuyrittäjä meni lähes selälleen. Nyt matkailukysyntä kuitenkin kasvaa, ja latu on valoisa. Matkailutoimijat tekevät investointeja majoituskapasiteetin kasvattamiseen ja useita uusia hotellihankkeita on käynnissä. Uusia suoria lentoyhteyksiä on avattu ja esimerkiksi Inariin lennetään tänä talvena useita viikoittaisia reittilentoja Saksasta, Ranskasta ja Sveitsistä”, sanoo Danske Bankin yrityspankin johtaja Elina Fogelholm.

”Ulkomaiset matkailijat ovat valmiita maksamaan laadusta ja kokemuksista, joten investoinnit kohdistuvat myös korkeatasoisiin kohteisiin, jotka tarjoavat matkailijalle yksilöllisiä elämyksiä ja palveluita”, Fogelholm jatkaa.

Matkailun ja palveluiden lisäksi positiivisia näkymiä on energia-alan vihreissä investoinneissa.

”Vihreän siirtymän investoinneille on edelleen runsaasti rahoituskysyntää. Panostukset uusiutuvaan energiaan tuovat töitä muun muassa konepajateollisuudelle. Myös muut yritykset investoivat energiaremontteihin ja tuotannon energiatehokkuuteen”, Fogelholm sanoo.

5.9. julkaistu Danske Bankin talousennuste

SUOMIToteumaNykyinen ennusteAiempi ennuste
2022e2023e2024e2023e2024
BKT, volyymi %2,1 %-0,2 %0,8 %-0,2 %0,8 %
Työttömyysaste, %6,8 %7,2 %7,0 %7,0 %6,8 %
Kuluttajahintojen muutos, %7,1 %6,5 %2,3 %5,9 %2,1 %
Ansiotason muutos, %2,4 %4,0 %3,4 %4,1 %3,7 %
Asuntojen hinnat, %0,6 %-6,0 %2,5 %-5,5 %4,0 %
Vaihtotase / BKT, %-3,7 %-1,4 %-1,0 %-1,4 %-1,0 %
Julkinen velka / BKT, %73,0 %72,3 %73,4 %72,1 %72,6 %

Lähde: Danske Bank


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. “Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

Garmin älykello käteen ja kohti parempaa hyvinvointia

Garmin on esitellyt uuden vivoactive 5 -älykellon vanhamman Garmin vivoactive 4 tilalle. Uudessa Garmin vivoactive 5 mallissa on kirkas AMOLED-kosketusnäyttö. Kohtuuhintaisessa, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa laitteessa on laaja valikoima hyvinvoinnin seurantaominaisuuksia. vívoactive 5 auttaa ymmärtämään kehoa paremmin, neuvoo aktiivisempaan elämään ja tukee kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa.

Leave a Reply