Myynnit korostuivat osakekaupassa tammikuun hulluina päivinä – kärjessä kurssihuipustaan yli 20 prosenttia liukunut Tesla

Yksityissijoittajien osakekauppa painottui myynteihin tammikuussa, kun kurssit laskivat Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristymisen ja koronahuolien lisääntymisen takia. Erityisesti pitkään nosteessa olleet teknologiaosakkeet olivat myyntilistojen kärjessä, kertoo Danske Bankin yksityisasiakkaiden kaupoista tehty vertailu.

Osakekurssit laskivat erityisen voimakkaasti

Osakekauppaa väritti tammikuussa kurssien yleinen lasku. Osakekurssit laskivat erityisen voimakkaasti tammikuun 21. perjantaina ja 24. päivä maanantaina.  Erityisen voimakasta lasku oli maanantaina, jolloin OMX-indeksi laski neljänneksi eniten 2020-luvulla. Suurempia pudotuksia on nähty vain maaliskuussa 2020, jolloin koronakriisin leviäminen sysäsi kurssit syvään laskuun useana päivänä.

Danske Bankin yksityisasiakkaat kiihdyttivät osakkeiden myyntejä 24. päivä alkaneella viikolla. Tuolloin 56 prosenttia osakekaupasta oli myyntejä. Koko tammikuussa myyntejä oli 54 prosenttia. Yksityissijoittajat reagoivat eri tavalla kurssilaskuun nyt kuin maaliskuussa 2020, jolloin alle 40 prosenttia osakekaupasta oli myyntejä.

”Markkinoilla on nyt paljon tekijöitä, jotka lisäävät epävarmuutta. Yhdysvaltojen rahapolitiikka, koronatilanne ja Ukrainan kriisi ovat tekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa kursseihin voimakkaastikin. Danske Bankin näkemys on, että viime vuoden kaltaisiin tuottoihin ei osakkeissa tänä vuonna ylletä, mutta suurta ja pitkäkestoista pudotusta ei ole näkyvissä”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Teslat saivat kyytiä

Tammikuussa laskivat erityisesti kasvuyhtiöiden osakkeet, joiden kurssit ovat nousseet viime vuosina vauhdikkaasti. Tämä näyttää ajaneen myös suomalaisia myymään erityisesti amerikkalaisia kasvuosakkeita. Sähköautovalmistaja Tesla nousi nettomyydyimpien osakkeiden listalla kärjen tuntumaan sekä Yhdysvaltojen että Saksan markkinoilla.

Teslan osakekurssi laski tammikuun aikana noin 20 prosenttia. Osake on ollut myös suomalaisten suosiossa, sillä se oli selvästi ostetuin ulkomainen osake Danske Bankin suomalaisasiakkaiden keskuudessa viime vuonna.

”Kasvuosakkeiden uudelleenhinnoittelu voi kuitenkin jatkua vielä jonkin aikaa. Yhdysvaltojen keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka heijastuu etenkin kasvuosakkeiden arvostukseen, ja nousevat korot saavat siis korkeat arvostukset näyttämään haastavilta”, Kivipelto sanoo.

Suomessa Nokian osuus kaupasta oli jälleen korkealla tasolla. Yhtiön osake kuitenkin löytyy myös netto-ostetuimpien osakkeiden kärjestä.

Maa201720182019202020212022
Suomi85,9 %86,8 %89,1 %85,2 %67,3 %82,8 %
Yhdysvallat2,0 %2,3 %2,6 %5,6 %21,6 %11,2 %
Saksa1,5 %2,1 %1,8 %2,0 %3,1 %1,8 %
Ruotsi5,6 %3,4 %2,3 %2,0 %2,6 %1,4 %
Norja1,8 %1,2 %0,9 %1,1 %1,9 %0,5 %
Suomi
VaihdetuimmatOsuus vaihdostaNetto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Nokia Oyj (FI)11,7 %Outokumpu OyjNokia Oyj (FI)
Sampo Oyj A7,3 %Metso Outotec OyjSampo Oyj A
Nordea Bank Abp (FI) EUR7,2 %Stora Enso Oyj RKone Oyj B
Outokumpu Oyj5,9 %Nordea Bank Abp (FI) EURNeste Oyj
Neste Oyj5,5 %Metsä Board Oyj BTelia Company AB(FI)
Yhdysvallat
VaihdetuimmatOsuus vaihdostaNetto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Tesla Inc (US)8,0 %Airbnb Inc AGuggenheim Strategic Opportunities Fund
NIO Inc. ADR A5,4 %Quidel Corp.Tesla Inc (US)
Guggenheim Strategic Opportunities Fund4,0 %Nvidia Corp. (US)Coinbase Global Inc A
Digital Turbine Inc2,5 %AbbVie IncNIO Inc. ADR A
Microsoft Corp.2,4 %Caterpillar Inc.Citigroup Inc. (US)
Saksa
VaihdetuimmatOsuus vaihdostaNetto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Tesla Inc  (DE)8,0 %Merck & Co. Inc (DE)HelloFresh SE
Airbus SE (DE)5,2 %Bayer AGTesla Inc  (DE)
Daimler AG5,2 %Infosys Ltd (ADR) (DE)Alibaba Group Holding Ltd ADR (DE)
Microsoft Corp (DE)4,4 %Microsoft Corp (DE)Airbus SE (DE)
Bayer AG3,6 %General Motors Co. (DE)Vestas Wind Systems (DE)

Tietoa vertailusta

  • Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin tammikuussa 2022.

Lähde: STT Info

Trackbacks & Pings

Leave a Reply