Korkea markkinahinta haastaa sekä sähkönkäyttäjiä että energiayhtiötä

Tammi–kesäkuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 126,2 miljoonaa euroa (83,3 M€). Haastava tilanne energiamarkkinoilla tuotti kuitenkin viime vuotta heikomman liikevoittoprosentin, joka jäi 5,4:ään (9,5 %). Omavaraisuusaste laski 49,1 prosenttiin (53,6 %). Tuloksen taustalla oli ennen kaikkea sähkön korkeat hankintakustannukset, jotka jouduttavat Vaasan Sähkön siirtymistä uudenlaisiin sähkötuotteisiin. Sähkökauppaa ei vielä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana saatu kannattavaksi.

Selkeästi edellisvuotta suurempi liikevaihto tulee ennen kaikkea sähkömarkkinoiden hinnannoususta. Riskit sähkökaupassa ovat suuremmat kuin aikaisemmin, mikä on myös vaatinut toimintatapojen ja tuotteiden uudistamista.

– Uusi markkinatilanne ei ole ohimenevä vaihe, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin.

– Kuten muutkin alamme toimijat, joudumme sopeuttamaan tuotevalikoimaa uudenlaiseen markkinaan. Hintavariaatiot ovat liian suuria ja liian usein toistuvia jotta voisimme jatkaa entisen mallin mukaista liiketoimintaa.

Sähkönkäyttäjät ovat jo jonkin aikaa saaneet huomata, että parin vuoden takaisia huippuedullisia sähkösopimuksia ei ole saatavilla.

– Päinvastoin, hinnat ovat olleet todella korkeita. Se on ongelma sekä asiakkaille että meille. Markkinahinta on kaiken lisäksi edelleen nousussa, kun mennään kohti loppuvuotta.

Kun kuluttajana kilpailuttaa sähkösopimuksensa, huomaa että tarjolla olevien sähkötuotteiden valikoima on kutistunut. Tänä päivänä suuri osa tuotteista perustuu vaihtelevaan markkinahintaan. Harva yhtiö myy määräaikaisia, kiinteähintaisia sopimuksia.

– Sähköntuotantomme on ollut tärkeä tukijalka hankalassa tilanteessa. Se ei kuitenkaan ole riittänyt kattamaan suuren asiakasmassan toistaiseksi voimassa olevan, markkinahintaan verrattuna erittäin edullisen sopimuksen tuomaa hintariskiä.

Damlin vahvistaa, että ensimmäiset kaksi kvartaalia on sähkökaupassa tehty tappiota.

Sähkönjakelupuolella nähdään verkkoon tehtyjen investointien merkitys, sillä sähkön toimitusvarmuus on vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ollut erinomaisella tasolla.

Uhkaako sähköpula ensi talvena?

Vaasan Sähkön asiakaspalvelu on viime aikoina saanut vastata kysymyksiin myös mediassa paljon puhuttaneesta, mahdollisesta sähköpulasta.

Vaasan Sähköverkossa on varauduttu sähkön säännöstelyyn, mikäli valtakunnallinen tilanne ja kantaverkkoyhtiö Fingrid näin edellyttää. Jos sähköä jouduttaisiin säännöstelemään, pyrittäisiin se tekemään niin, ettei se koskisi yhteiskunnan kannalta kriittisiä kohteita, eikä asiakkaille tulisi kohtuuttoman pitkiä katkoja.

Vaasan Sähköverkosta muistutetaan, että sähkön säännöstelyyn joudutaan vain äärimmäisessä tilanteessa.

– Tästä huolimatta haluamme kannustaa kaikkia sähkönkäyttäjiä tarkastelemaan omia kulutustottumuksiaan, toteaa Stefan Damlin.

– Markkinahintaan vaikuttaa moni tekijä, yksi niistä on kysyntä. Jos pystymme kaikki tehostamaan oman kotimme sähkönkäyttöä, voi sillä olla suuri vaikutus paitsi sähkölaskuun, myös sähkön riittävyyteen tulevana talvena. Markkinahinnan kannalta energiankäytön tehostaminen etenkin aamupäivästä ja alkuillasta on tärkeää, eli niihin aikoihin, kun kulutuspiikit ovat korkeimmillaan. 

Vaasan Sähkö -konserni1–6/20221–6/2021
Liikevaihto M€126,283,3
Liikevaihdon muutos %51,549,1
Liikevoitto M€6,87,9
Liikevoitto %5,49,5
Investoinnit M€11,310,0
Omavaraisuusaste %49,153,6
   
Sähkön myynti GWh982949
Kaukolämmön myynti GWh392413
Sähkönsiirto GWh507528

Lähde: Vaasan Sähkö


Muuta luettavaa: Helsingin jätkäsaaren uusi Länsiterminaali 2

Länsiterminaali 2 on Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva matkustajaterminaali, joka on osa Länsisatamaa. Rakennus valmistui helmikuussa 2017 täydentämään lähellä sijaitsevaa vanhempaa Länsiterminaalia ja toi satama-alueelle kaksi uutta laivapaikkaa. Länsiterminaali 2:stä liikennöivät Tallinkin M/S Star ja M/S Megastar sekä Eckerö Linen M/S Finlandia.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply