Nuorelle kannattaa hankkia pankkitili ja -kortti varhain – käteinen pitää yhä pintansa

Lapset ja nuoret käyttävät edelleen runsaasti käteistä rahaa, selviää Nordean teettämästä tutkimuksesta. Vanhempien arvion mukaan lähes puolet 10­­17-vuotiaista lapsista maksaa ostoksiaan pääasiassa käteisellä. Lapsen pankkipalveluissa ei ole kuitenkaan alaikärajaa, joten taloustaitojen opettelu kannattaisi aloittaa varhain pankkitilin ja -kortin avulla.

Huoltajien arvion mukaan heidän 10–17-vuotiaat lapsensa maksavat ostoksiaan melkein yhtä usein käteisellä kuin pankkikortilla. Pääasiallisena maksutapana käteistä käyttää 47 prosenttia ja pankkikorttia 45 prosenttia lapsista ja nuorista.

Käteisellä maksaminen korostuu ikäryhmän nuorimmilla, pankkikortti ja mobiilimaksaminen vanhimmilla lapsilla. Mobiilimaksutavan käyttäminen on yllättävän vähäistä: 14–17-vuotiaiden joukossakin sitä käyttää pääasiallisena maksutapana vain 8 prosenttia.

”Toisin kuin ehkä luullaan, pankkitilissä, Nordea Debit -kortissa tai pankkitunnuksissa ei ole alaikärajaa. Huoltajat siis päättävät, milloin lapsi on valmis käyttämään pankkipalveluita itsenäisesti. Palveluiden hankkiminen onnistuu, kun lapsella on henkilökortti tai passi”, sanoo Nordean henkilöasiakkaista vastaava varajohtaja Nina Luomanen.

Säästämistä kannattaa opetella

Lapselle voidaan ottaa käyttöön myös mobiilipalveluita, jolloin lapsi voi tehdä seurata tilinsä saldoa ja tehdä maksuja älypuhelimeen ladattavalla mobiilipankilla.

Lapselle kannattaa opettaa säästämistä, jos perheellä on mahdollisuus laittaa hieman rahaa sivuun. Lasta voi kannustaa laittamaan esimerkiksi viikko- tai kuukausirahasta pieni osa säästöön.

”Mutta ei kannata huolestua, jos saadut rahat hujahtavat saman tien. Lapsenkin on hyvä kokea seuraukset siitä, että elää loppukuun ilman omaa käyttörahaa. Erilaisia rahankäyttötilanteita kannattaa pohtia yhdessä lapsen kanssa, Luomanen kehottaa.

Säästäminen toimii myös lahjana

Tutkimuksesta selviää myös, että reilu puolet (56 %) 10-17-vuotiaiden lasten vanhemmista säästää tai sijoittaa lapselleen. Säästäminen ja sijoittaminen korostuvat hyvin toimeentulevissa, korkeimmin koulutetuissa ja johtavassa asemassa olevilla. Enemmistö (63 %) säästää lapselleen pankkitilille, 42 % rahastoihin ja 13 % osakkeisiin.

Kesän rahalahjojen kynnyksellä huoltajien kannattaa tutustua lapselle säästämisen erilaisiin mahdollisuuksiin. Lasten kohdalla sijoitusaika on yleensä monia vuosia, joten tilille säästämisen rinnalle kannattaa ottaa rahastosäästäminen.

Säästäminen on arvokas lahja lapsille ja nuorille. Tärkeintä ei ole rahasumma vaan se, että aloittaa. Myös lapsen tai nuoren taloustaitojen oppimisen kannalta on tärkeää, että lapselle syntyy kokemus säästämisestä”, sanoo toimipaikan johtaja Sami Hämäläinen.

Lähde: Nordea

Leave a Reply