Swedbank Economic Outlook: Toipuminen jatkuu

Suomen talous jatkaa toipumista pandemiasta. Voimakas talouskasvu näkyy työllisten määrässä, ja huolimatta globaaleista toimitusketjun pullonkauloista Suomen vientinäkymät ovat edelleen positiiviset. Todetaan Swedbank Economic Outlook- suhdanneraportissa.

Toipuminen Suomessa jatkuu, mutta kasvu hidastuu tulevaisuudessa. Kotitalouksien kulutus on edelleen talouden elpymisen tärkein moottori. Olemme tarkistaneet vuoden 2021 BKT-ennustettamme hieman ylöspäin 3,2 prosenttiin elokuun 3,1 prosentista. Talouden odotetaan kasvavan 2,9 prosenttia vuonna 2022 ja 1,3 prosenttia vuonna 2023.

Globaaleista toimitusketjun pullonkauloista huolimatta Suomen vientinäkymät ovat edelleen varsin positiiviset, ja teollisuuden uusien tilausten volyymi on edelleen suuri. Lisäksi investoinnit tukevat kasvua vuonna 2021. Vuoden toisella neljänneksellä erityisen positiivista oli kone- ja laiteinvestointien kasvu, joka tukee myös tulevaa tuotantoa.

– Talouden elpyminen jatkuu myös maailmanlaajuisesti, mutta vauhti on hidastunut toimitusketjujen pullonkaulojen ja sähkön hinnan nousun vuoksi. Ennustamme maailman BKT kasvavan 5,7 prosenttia vuonna 2021 ja 4,3 prosenttia vuonna 2022. Vuoden 2022 ennuste on tarkistettu alaspäin 4,6 prosentista, sanoo Swedbankin pääekonomisti Mattias Persson.

Raaka-aineiden ja energian globaalisti kohonneet hinnat huolestuttavat myös Suomessa. Suomessa vientihinnat ovat kuitenkin pysyneet tuontihintojen nousun mukana, eikä Suomi ole maailman hintojen noususta eniten kärsineiden maiden joukossa. Hintojen nousu on myös nopeuttanut kuluttajahintojen nousua ja inflaatio kipuaa 2,0 prosenttiin vuonna 2021.

-Talouskasvu on näkynyt työllisten ja avointen työpaikkojen määrän kasvussa. Vaikka voimakas työllisyyden kasvu yleensä johtaa työttömyyden laskuun, niin ei tapahtunut tämän vuoden alussa, sillä työllisyyden kasvu tuli työvoiman ulkopuolelta. Siksi odotamme työttömyysasteen laskevan vain marginaalisesti, 7,6 prosenttiin vuonna 2021. Talouskasvun jatkuessa se kuitenkin laskee edelleen, 6,9 prosenttiin vuonna 2022, Sonja Liukkonen sanoo.

Pandemian vuoksi julkisen talouden velkasuhde kasvoi viime vuonna 10 prosenttiyksikköä ja oli 69,5 prosenttia BKT:stä. Tänä vuonna julkinen velka nousee 71 prosenttiin, mutta kasvuvauhti hidastuu vuonna 2022. Ikääntymiseen liittyvien menojen kasvu uhkaa kuitenkin julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä.

Lähde: News Cision

Leave a Reply