Valuutat ja niiden arvo

Näin euron aikaan on valuuttojen vaihtaminen vähentynyt huomattavasti – mikä on siis eri valuuttojen arvostus nykyään. Samalla on varmasti ymmärtänyt lisää myös USA:n ja Saksan liittovaltioita, joissa on jo pitkään ollut yhteinen valuutta, sekä Iso-Britanniaa, joka eroa eurosta saadakseen mahdollisuuden parantaa punnan arvoa muihin valuuttoihin nähden, mutta mitenkäs kävi?

Vuonna 2018 kuului jo naapurimaa Ruotsista kummia: marraskuussa 2018 Ruotsin keskuspankin varapääjohtaja Cecilia Skingsley ennakoi puheessaan rahan käsitteen päättymistä sellaisena, kuin me sen tällä hetkellä miellämme. Tällä hän viittasi fyysisen rahan käytön laskuun Ruotsissa. Hän totesi seuraavasti: ”Jos extrapoloimme tämänhetkisen trendin, niin viimeinen kruunuseteli palautuu Riksbankeniin vuoteen 2030 mennessä.” Toisin sanoen setelimuotoisen valuutan käyttö vaihdon välineenä päättyy siihen.

Punta ja Brexit

Vuosi brexitin siirtymäkauden päättymisen jälkeen taloushaitoista on tullut selviä ja hyödyt loistavat poissaolollaan. EU-eron kannattajat uskovat näkevänsä hyötyjä tulevaisuudessa. Valtiollinen budjettivastuun virasto OBR katsoo, että brexitistä on tulossa Britannialle kaksi kertaa niin suuri taloudellinen haitta kuin koronapandemiasta. Sussexin yliopiston UK Trade Policy Observatoryn selvityksen mukaan(siirryt toiseen palveluun) EU-erosta johtuva haitta on huomattavasti suurempi kuin tähän mennessä solmituista kauppasopimuksista saatu minimaalinen hyöty.

Tutkimusten mukaan(siirryt toiseen palveluun) EU-eroa kannattaneet syyttivät esimerkiksi syksyn bensiinipulasta mieluummin muita tekijöitä kuin brexitiä. Mielipidemittausten mukaan selvä enemmistö briteistä pitää kuitenkin EU-eroa virheenä “jälkikäteen ajateltuna”(siirryt toiseen palveluun).

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12291410

Entä USA:n dollari?

Valtionlainojen korot nousevat. Bank of American mukaan rahastojen näkymät dollarille ovat tällä hetkellä erittäin positiiviset (joulukuu 2021). Mutta Ukrainan sodan jäljet näkyvät myös dollarissa. Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä. Dollarin vahvistuminen näkyy erityisesti öljyn hinnassa. Öljy on Venäjän hyökkäyssodan takia jo valmiiksi kallista ja dollarin vahvistuminen tekee siitä eurooppalaisille vielä kalliimpaa. Vahvan dollarin taustalla ovat Yhdysvaltojen taloustilanne ja korkotaso. Molemmat ovat puoltaneet dollarin vahvistumista. Yhdysvalloissa talousnäkymät ovat paremmat kuin Euroopassa erityisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12427417

Entä kiinalaiset? Renminbi ?

Tammikuussa eli vielä ennen Ukrainan sotaa kirjoiteltiin: Digitalisaatio tarjoaa Kiinalle ja Venäjälle mahdollisuuden vähentää Yhdysvaltojen dollarin käyttöä, kertoo uusi valtiollisten digitaalisten valuuttojen vaikutuksia erittelevä Ulkopoliittisen instituutin tutkimus.

“Pitkällä tähtäimellä valtiolliset digitaaliset valuutat saattavat mahdollistaa rajat ylittävät rahansiirrot Yhdysvaltojen johtaman talousjärjestelmän ulkopuolella, sanoo tutkimuksen kirjoittanut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Shagina

Viimeisten vuosien ja voi sanoa vuosikymmenten aikana Kiinan Yuan Renminbi on kehittynyt suotuisasti ja siitä on vähitellen tullut maailman käytetyin valuutta.

Kiinaan tulossa Euroopan tyylisesti myös digivaluutta

Kiina pyrkii saamaan digitaalisen yuanin laajaan käyttöön vuoden 2022 olympialaisiin mennessä. Sitä kokeillaan jo suurimmissa kaupungeissa (2021). Digivaluutan avulla viranomaiset pystyvät näkemään kaiken kansalaistensa rahankäytöstä. Kymmenet keskuspankit maailmalla suunnittelevat digivaluutan käyttöönottoa – jopa Euroopan unioni, mutta Kiina on isoista toimijoista pisimmällä. Bahama ja Kambodža ovat jo ottaneet digivaluutan käyttöön.

Digitalisoitu raha on unelmatyökalu Kiinan hallitukselle. Sen avulla voidaan seurata ihmisten kulutusta reaaliajassa ja paljastaa rikollista toimintaa. Samalla se antaa maan johdolle rajattoman mahdollisuuden kansalaistensa hallintaan.

Kryptovaluutat ovat sitten aivan oma asiansa, ja niistä voit lukea lisää ja vaikka tehdä pienen testin UUSIBITTIVALUUTTA sivustolla.

Mikä on Yuan Pay Group?

Yuan Pay Group -ohjelmisto väittää olevansa hienostunut alusta, joka tarjoaa käyttäjille pääsyn kiinalaiseen digikolikkoon. Digital Yuan on Kiinan keskuspankin tuote, ja sen tavoitteena on digitalisoida kaikki maan sisäiset transaktiot. Tämän alustan avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa digitaalisella yuanilla käyttämällä automatisoitua kaupankäyntibottia, joka käyttää kehittyneitä algoritmeja laajan markkinadatan keräämiseen, analysoimiseen ja ennusteiden tekemiseen, kun digitaalisen kolikon hinta nousee tai laskee. Tätä näkemystä käytetään tiettävästi kauppojen tekemiseen käyttäjän puolesta.

Vuosien kehitystyön ja testauksen jälkeen Digital Yuan julkaistiin aiemmin tänä vuonna, vaikka vain pieni määrä kolikoita julkaistiin testaustarkoituksiin. Ihmiset voivat käyttää näitä kolikoita kuten he käyttävät fiat-valuuttoja tavaroiden ostamiseen ja palveluiden maksamiseen. He voivat myös maksaa laskuja digitaalisen kolikon avulla. Kuitenkin muutamat kolikot, jotka julkaistiin kokeiluun, ovat saatavilla vain sertifioitujen valtionvälittäjien kautta. Yksi niistä on Yuan Pay Group, joka sen lisäksi, että se ostaa digitaalisen kolikon fiatilla, antaa käyttäjille mahdollisuuden vaihtaa kolikon muihin kryptovaluuttoihin.

Mitä raha oikeastaan on ja mitä ominaisuuksia siltä vaaditaan?

Raha on sitä, mitä me yhteiskunnassa yhteisesti ja yhteisymmärryksessä sovimme sen olevan. Ei todellakaan mitään sen kummempaa. Kuitenkin, jotta tämä sopimus toimisi, rahan on täytettävä kolme keskeistä ominaisuutta.

Ensimmäiseksi: kaikkien tavaroiden ja palveluiden hinnat täytyy pystyä ilmaisemaan sillä yksiköllä, jota kutsumme rahaksi, jotta me voimme helposti vertailla eri asioiden hintoja. Tämä yksikkö on esimerkiksi euro, kruunu tai dollari. Ensimmäinen vaadittava ominaisuus rahalle siis on, että rahan on oltava arvon mitta.

Toiseksi: rahan täytyy perustua yleiseen luottamukseen. Jotta voisimme itse päättää, kulutammeko rahamme heti vai säästämmekö myöhempää kulutusta varten, rahan täytyy säilyttää arvonsa. Toinen vaadittava ominaisuus siis on, että raha on arvon säilyttäjä.

Kolmanneksi: jokaisen, jonka kanssa teemme vaihdantaa, täytyy hyväksyä raha maksuksi tavaroista tai palveluista. Kolmas vaadittava ominaisuus siis on, että raha on vaihdon väline.

Lähde: https://www.alandsbanken.fi/blog/rahan-tulevaisuus

Digitaalinen Euro jo pitkällä

Digitaalinen euro on monimutkainen projekti, joka helpottaa maksuja, mutta voi myös ravistaa rahoitusjärjestelmän perustaa. Se ottaisi myös Yhdysvaltain dollarin globaalin vaikutuksen alalla.

Digitaalisen euron tavoitteena on täydentää, ei korvata fyysistä käteistä, eikä se tarkoita, että setelit ja kolikot katoavat.

Digitaaliset eurot olisivat kuin euroseteleitä digitaalisessa muodossa. Ne olisivat sähköistä rahaa, jonka EKP ja muut eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit laskisivat liikkeeseen ja joka olisi kaikkien kansalaisten ja yritysten käytettävissä.

Digitaalinen euro ei tulisi käteisrahan tilalle vaan sen rinnalle. Eurojärjestelmä varmistaa jatkossakin, että setelit ja kolikot ovat kaikkien käytettävissä koko euroalueella.

Digitaalinen euro tarjoaisi valinnanvaraa ja maksaminen olisi helppoa, jolloin euro palvelisi yhä paremmin kaikkia käyttäjiä.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply