Maksaminen älypuhelimella: Nopeaa, helppoa ja turvallista

Älypuhelimet ovat tulleet olennaiseksi osaksi arkeamme. Niiden avulla voimme tehdä kaikkea aina viestittelystä viihteen nauttimiseen. Nykyään älypuhelimia voi käyttää myös maksamiseen, mikä on helppo ja kätevä tapa hoitaa ostokset. Tässä kerromme hieman lisää, että mitä on maksaminen älypuhelimella.

Mitä on mobiilimaksaminen?

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan älypuhelimella, -kellolla tai muulla älylaitteella tehtävää maksamista. Mobiilimaksaminen tapahtuu lähes aina lähimaksutekniikalla, jossa maksukortin tiedot lähetetään maksupäätteelle NFC-tekniikan avulla.

Mobiilimaksamisen edut

Mobiilimaksamisella on useita etuja verrattuna perinteisiin maksutapoihin, kuten käteisellä maksamiseen tai kortilla maksamiseen. Mobiilimaksaminen on:

  • Nopeaa ja helppoa: Mobiilimaksamisella maksaminen onnistuu nopeasti ja vaivattomasti. Riittää, että olet avannut maksusovelluksen ja asettanut puhelimen maksupäätteen lähelle.
  • Turvallinen: Mobiilimaksamisessa käytetään usein sormenjälkitunnistusta tai kasvojentunnistusta, mikä lisää maksun turvallisuutta.
  • Mukava: Mobiilimaksamisella voit maksaa ilman, että sinun tarvitsee ottaa korttiasi esille.

Mobiilimaksamisen käyttökohteet

Mobiilimaksamista voidaan käyttää monissa eri tilanteissa. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi:

  • Kauppa-asioissa: Mobiilimaksaminen on yleistyvä maksutapa kaupoissa. Sillä voi maksaa sekä pieniä että suuria ostoksia.
  • Verkko-ostoksilla: Mobiilimaksaminen on kätevä tapa maksaa verkkokaupoissa. Sillä voi maksaa ilman, että tarvitsee luoda uutta käyttäjätunnusta tai salasanaa.
  • Julkisissa liikenteessä: Mobiilimaksamista voidaan käyttää julkisissa liikenteessä, kuten bussissa, junassa tai metrossa.
  • Palveluissa: Mobiilimaksamista voidaan käyttää myös palveluissa, kuten ravintoloissa, baareissa tai kampaamossa.

MobilePay ja Google Pay

MobilePay ja Google Pay ovat mobiilimaksupalveluita, joiden avulla voit maksaa ostokset ja palvelut älypuhelimellasi. Molemmat palvelut toimivat lähimaksutekniikalla, jossa maksutiedot lähetetään maksupäätteelle NFC-teknologian avulla.

MobilePay on suomalaisen Danske Bankin kehittämä sovellus, jota voivat käyttää myös muiden pankkien asiakkaat. MobilePaylla voi maksaa lähimaksulla kaupoissa, verkkokaupoissa ja julkisessa liikenteessä. Sovelluksella voi myös lähettää ja vastaanottaa rahaa käyttäjien välillä.

Google Pay on Googlen kehittämä sovellus, joka toimii Android-puhelimissa. Google Paylla voi maksaa lähimaksulla kaupoissa ja verkkokaupoissa. Sovelluksella voi myös tallentaa lento- ja elokuvaliput sekä hotellivaraukset.

Seuraavassa taulukossa on yhteenveto MobilePayn ja Google Payn keskeisistä eroista:

OminaisuusMobilePayGoogle Pay
SaatavuusiOS ja AndroidAndroid vain
PäätoimintoLähimaksutLähimaksut, verkkokauppamaksut, digitaalinen lompakko
P2P-maksutKylläKyllä
Laskujen jakaminenKylläKyllä
Tilausten hallintaKylläKyllä
MatkustusliputKylläKyllä
Digitaalinen lompakkoKylläKyllä
Rajantakaisen maksutRajoitettuRajoitettu
AsiakaspalveluHyväHyvä

Kumman sovelluksen valitset, riippuu tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Jos käytät iOS-laitetta, MobilePay on sopiva vaihtoehto, koska se on saatavilla sekä iOS- että Android-laitteille. Jos käytät Android-laitetta ja haluat kattavan maksuratkaisun, Google Pay tarjoaa laajemman valikoiman ominaisuuksia, mukaan lukien verkkokauppamaksut ja digitaalisen lompakkohallinnan. Jos arvostat P2P-maksuja ja laskujen jakamista, molemmat sovellukset tarjoavat käteviä ominaisuuksia ystävien ja perheen kanssa tapahtuvien kulujen jakamiseen. Jos matkustat usein ja käytät julkista liikennettä, molemmat alustat tukevat digitaalisten matkalippujen tallentamista ja käyttöä.

Älypuhelimen mobiilimaksamisen yleistyminen

Mobiilimaksaminen on yleistynyt nopeasti viime vuosina. Vuonna 2022 yli puolet suomalaisista käytti mobiilimaksamista ainakin kerran kuukaudessa. Mobiilimaksamisen kasvua vauhdittaa muun muassa se, että useat pankit ja maksupalvelut tarjoavat mobiilimaksamisen mahdollisuuden.

Mobiilimaksamisen tulevaisuus

Mobiilimaksamisen uskotaan yleistyvän entisestään tulevaisuudessa. Tämä johtuu siitä, että älypuhelimet ovat yhä yleisempiä ja maksupäätteet tukevat yhä paremmin mobiilimaksamista. Mobiilimaksaminen on myös turvallinen ja helppo tapa maksaa, mikä houkuttelee yhä useampia ihmisiä käyttämään sitä.

Maksamisen haasteet

Mobiilimaksamisella on myös joitakin haasteita. Yksi haaste on se, että mobiilimaksaminen edellyttää älypuhelimen käyttöä. Tämä voi olla haastavaa ihmisille, joilla ei ole älypuhelinta tai jotka eivät osaa käyttää sitä. Toinen haaste on se, että mobiilimaksaminen voi olla kalliimpaa kuin perinteiset maksutavat. Tämä johtuu siitä, että mobiilimaksupalveluiden tarjoajat veloittavat usein maksuja palveluistaan.

Loppupäätelmä

Mobiilisti maksaminen on nopea, helppo ja turvallinen tapa maksaa. Sen suosio on kasvanut nopeasti viime vuosina, ja se on todennäköisesti yleistyvä trendi tulevaisuudessa.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply