Kotitalouksien liiallista velkaantumista on ehkäistävä

Suomalainen finanssiala haluaa olla mukana tukemassa kotitalouksien mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan paremmin ja siten ehkäistä ylivelkaantumista. On kuitenkin muistettava, että viranomaisilla on jo työkalupakissaan keinoja ylivelkaantumisen hillintään ja uusia on parhaillaan valmisteilla. Niiden päälle ei enää tarvita lisää. Kotitalouksien asunnonhankintaa ei tule vaikeuttaa esimerkiksi tulosidonnaisella velkakatolla, jota Suomen Pankki on ehdottanut, Finanssiala ry:n (FA:n) johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo. 

Tuoreen kansalaiskyselyn mukaan maailmanpoliittinen tilanne sekä inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu ovat lisänneet varovaisuutta mm. oman asunnon hankintaan. Kyselyn mukaan 45 prosentilla kansalaisista harkinta-aika on pidentynyt tai suunnitelmista on kokonaan luovuttu omien henkilökohtaisten investointien suhteen. Norstat Oy:n Finanssialalle huhtikuussa toteuttamaan kyselyyn vastasi 2 011 henkilöä. 

”Nyt erityisesti on pidettävä huolta, että Suomen talouden kasvu jatkuu ja kotitaloudet investoivat pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista huolimatta. Tässä vakavaraisen finanssialan rooli rahoittajana ja riskien jakajana on suuri”, Mattila korostaa. 

Ylivelkaantumista torjuvia keinoja on punnittava huolellisesti. Niiden on estettävä ylivelkaantumista tehokkaasti, mutta ne eivät saa haitata asuntomarkkinoita tai talouden elpymistä. Kotitalouksien liialliseen velkaantumiseen on syytä etsiä ratkaisuja esimerkiksi pikavippeihin puuttumalla ja ottamalla käyttöön taloyhtiölainakatto.  

Finanssialan kriisinkestävyys on vahva 

Suomalainen finanssisektori on vakavarainen ja suomalaispankkien maksuvalmius on hyvä. Tämä on osaltaan edistänyt Suomen toipumista koronakriisistä. 

Finanssialan paikka osana huoltovarmuusketjua on olennainen ja pankit ovat keskeisiä toimijoita koko yhteiskunnan toiminnan kannalta niin normaali- kuin poikkeusoloissa. Suomalaisille pankeille tehdyt stressitestit kertovat suomalaisten pankkien vakavaraisuuden kestävän, vaikka niiden taloudellinen toimintaympäristö heikkenisi voimakkaasti. Pandemia-aikakin on osoittanut, että finanssiala on vakaalla pohjalla. 

Vaikka varautuminen poikkeusoloihin on finanssialalla vahvaa, tulee varautumista kriiseihin alati vahvistaa. Finanssiala harjoittelee ja kehittää kriisiosaamistaan jatkuvasti.

Lähteet: Finanssiala / STT


Muuta luettavaa muualta

Telia 5G kartta

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko aloittaa kattavan 5G-verkon rakentamisen Loviisassa ja Pyhtäällä maanantaina 10. lokakuuta. Nopeamman 5G-verkon rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Paremmille yhteyksille on tarvetta, sillä mobiilidatan käyttö on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina. Tutustu Telia 5G kartta aiheeseen.

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS- älykello jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2  -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa tai osta lippu uuteen 

Trackbacks & Pings

Leave a Reply