Joka neljännellä suomalaisella ei ole lainkaan taloudellista puskuria 

Noin joka neljäs suomalainen ei pystyisi elämään kuukauttakaan pelkillä säästöillä, selviää Danske Bankin tekemästä Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksesta. Pienituloisista 40 prosenttia elää ilman mitään taloudellista puskuria. Moni kotitalous on nyt tiukoilla elinkustannusten noustessa nopeasti.

27 prosenttia suomalaisista elää ilman mitään taloudellista puskuria. He eivät siis voisi elää kuukauttakaan ilman tuloja eli pelkillä säästöillä. 12 prosenttia arvioi voivansa elää säästöillään noin kuukauden. Alle 40000 euroa vuodessa tienaavista 40 prosenttia elää ilman mitään taloudellista puskuria. Tulokset selviävät Danske Bankin teettämästä Lasikatto lompakossa –kyselytutkimuksesta.  

Moni kotitalous on nyt poikkeuksellisessa tilanteessa, kun esimerkiksi sähkölaskus ja asuntolainan korot vievät aiempaa isomman siivun käytettävissä olevista kuukausituloista. Monen taloudellinen mielenrauha on koetuksella, jos puskureita ei ole”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.  

Laine-Tolonen kehottaa harkitsemaan asuntolainalle laina-ajan pidennystä, jos tarvitsee helpotusta ja nykyinen laina-aika ei ole jo kovin pitkä. Jos selviää hyvin lainanhoitokuluista, kannattaa pohtia laina-ajan pidennystä, jotta puskureiden säästämiselle jää enemmän tilaa. Hyvä lähtökohta taloudelliselle puskurille on, että omalla tilillä on neljän kuukauden menoja vastaava summa. Kyselytutkimuksen mukaan tällainen puskuri on 11 prosentilla suomalaisista.        

”Asuntolainalle voi myös harkita lyhennysvapaata, kun tarvitsee väliaikaista apua arjen kuluista selviämiseen. Lyhennysvapaan voi hyödyntää myös säästämiseen, joka luo lisäturvaa talouteesi. Taloudellista mielenrauhaa voi parantaa myös ottamalla itselleen lainan takaisinmaksun turvan joko uuteen tai olemassa olevaan lainaan”, Laine-Tolonen sanoo.    

Korkosuojaus kiinnostaa asiakkaita 

Vaikka lyhennysvapaiden kysyntä ei vielä ole Laine-Tolosen mukaan kasvanut, korkosuojan ottaminen on kiinnostanut asiakkaita. Suojausta kannattaa edelleen miettiä, jos laina on jäänyt suojaamatta koron nousulta.  

”Jos korkojen nousu huolettaa, voi lainaan hakea esimerkiksi kiinteää korkoa, joka ei muutu sovitun ajanjakson aikana. Näin pystyy suunnittelemaan talouttaan paremmin, kun ei tarvitse huolehtia muuttuvista korkokuluista ja tietää, paljon maksat lainastasi seuraavat vuodet.” 

Tietoa tutkimuksesta:

Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää naisten ja miesten taloudellisen tasa-arvon toteutumista. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18 vuotiasta suomalaista ja tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 13.4.-18.4.2022 välisenä aikana.

Lähteet: Danske Bank / STT


Muuta luettavaa muualta:

Mikä on tubettaja?

Tubettaja tuottaa videosisältöä verkkoon yksin tai ryhmässä YouTube-videopalveluun, jonne  sisältö suosituimpana suoratoistovideopalveluna useimmiten ladataan. Monet tubettajat tekevät videoita työkseen, sillä he saavat videoiden katseluista tuloja. Moni tubettaja saa tulonsa kaupallisesta yhteistyöstä tai videoissa pyörivistä mainoksista. Kaikki tubettajien tulot ovat veronalaista tuloa ja niistä pitää maksaa veroa.

Suomi sodassa

Toisesta maailmansodasta on vierähtänyt kymmeniä vuosia, ja sodan aiheuttavat haavat ovat jo suureksi osaksi unohtuneet- samalla myös sotaveteraanit ovat poistuneet suureksi osaksi keskuudestamme. Tästä huolimatta sotahistoria.fi sivusto ylläpitää tarinoita ja historianlehtiä siitä, kun jatkosota alkoi, oli Lapin sota ja yleensäkin ajasta kun Suomi oli sodassa. Tarkoituksena ei ole piirtää mitään kaunistelevaa muistoa, vaan kertoa asioista siten kun ne olivat, kymmeniä vuosia sitten, maamme sotiessa ylivoimaista vihollista vastaan.

Junat Kartalla

Junat kartalla -sovelluksella näet missä junat kulkevat realiajassa.

Leave a Reply