Danske: Nuoret asuntovelalliset tuntevat lainansa heikosti – selvitä ainakin nämä 3 asiaa

Nuoret aikuiset ovat muita ikäryhmiä huomattavasti heikommin perillä asuntolainoistaan, käy ilmi Danske Bankin Asuntolainapulssista. Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala kehottaa jokaista asuntovelallista selvittämään asuntolainastaan korontarkistuspäivän, viitekoron ja kuukausierän.

Useampi kuin joka kolmas (35 %) asuntovelallinen ei tiedä, milloin oman asuntolainan korontarkistuspäivä on. Nuorista aikuisista eli 18–29-vuotiaista asuntovelallisista oman asuntolainan korontarkistuspäivää ei tiedä 47 prosenttia vastaajista. Tämä käy ilmi Danske Bankin marraskuussa teettämästä Asuntolainapulssista. Kysymykseen vastanneiden asuntolainan viitekorkona oli jokin muu kuin prime- tai kiinteä korko.

”Asuntovelallisen taloudellisen mielenrauhan rakentaminen alkaa siitä, että selvittää verkkopankissa lainastaan kolme asiaa: korontarkistuspäivän, viitekoron ja kuukausierän. Samalla kannattaa laskea, miten tuleva korontarkistuspäivä vaikuttaa asuntolainan kuukausierään. Oman talouden tunteminen on ensimmäinen askel hyviin yöuniin”, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala sanoo.

Asuntolainojen suosituin viitekorko vuoden euribor kääntyi positiiviseksi huhtikuussa ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Joulukuussa korko ylitti kolmen prosentin rajan.

Asuntolainan tiedot löytyvät verkkopankista

Asuntolainansa viitekorkoa ei osaa nimetä 27 prosenttia vastaajista. Ikäryhmistä heikoimmin ovat perillä nuoret aikuiset, joista 43 prosenttia ei tiedä asuntolainansa viitekorkoa. Viitekorko ja muut oleelliset tiedot asuntolainasta löytyvät omasta verkkopankista.

Parhaiten vastaavat tuntevat asuntolainan kuukausilyhennyksen. Sen tietää 88 prosenttia vastaajista. Tosin nuorista aikuisista asuntolainan lyhennyksen tietää tosin vain 62 prosenttia vastaajista.

”Huolena on, että osa näistä nuorista yllättyy nousseista koroista vasta korontarkistuspäivänä. Jos oma talous on liian ahtaalla, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä pankkiin ja pohtia, olisiko lyhennysvapaasta tai laina-ajan pidennyksestä hyötyä. Ennakoivalla otteella voi ratkoa ongelmat ennen niiden kärjistymistä”, sanoo Takala.

Lähde: Danske Bank / STT


Muuta luettavaa muualta

Mikä on urheiluauto tarkalleen?

Urheiluauto on autotyyppi, joka on perinteisesti yleensä 2-paikkainen mutta nykyään usein myös 4-ovinen, joka suunniteltu suorituskykyiseksi sekä ajotuntumaltaan hyväksi.

Apple Pay -mobiilimaksaminen on toinen tapa maksaa ostoksia kätevästi

Apple Pay maksaminen keskittyy vahvasti 20–30-vuotiaisiin, kun taas Google Pay -maksajien profiili on huomattavasti laajempi, aktiivikäyttäjäryhmän ollessa 20–45-vuotiaat.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply