Danske Asuntolainapulssi: näin hintojen ja korkojen nousu muutti asuntovelallisten kulutusta

Kolme neljästä asuntovelallisesta on muuttanut kulutustottumuksiaan tai lykännyt hankintoja korkojen ja hintojen nousun vuoksi. Joka neljäs suomalainen ei ole joutunut sopeuttamaan talouttaan.

Lähes puolet (51 %) suomalaisista on joutunut vähentämään kulutustaan ei-välttämättömistä menoista kuten vaatehankinnoista ja ravintolassa käynnistä. Niinikään joka toinen (50 %) suomalainen asuntovelallinen on joutunut vähentämään rahankäyttöään päivittäisissä menoissa tai siirtynyt ostamaan edullisempia tuotteita.

Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin Yougovilla teettämästä Asuntolainapulssi-kyselytutkimuksesta. Vastaaja on voinut valita monta vaihtoehtoa, kuinka hän on sopeuttanut talouttaan.

”Osaan kotitalouksista hintojen ja korkojen nousu ovat osuneet kohtuuttomasti. Isossa kuvassa suomalaiset asuntovelalliset pärjäävät kuitenkin hyvin. Vaikka arjen kulujen pienentäminen on tällä hetkellä yleinen puheenaihe, koskettaa se tutkimuksen mukaan vain joka toista suomalaista asuntovelallista”, sanoo Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja.

Neljännes vastaajista (25 %) kertoo, että ei ole joutunut tekemään omassa taloudessaan mitään muutoksia korkojen tai hintojen nousun vuoksi. Osuus on ennallaan verrattuna tämän vuoden helmikuuhun (24 %) ja viime vuoden marraskuuhun (26 %).

Danske Bank on lisännyt asiakkaiden neuvontaa hintojen ja korkojen nousun vuoksi. Laina-ajan pidennys on mahdollistanut monelle puskurirahaston säästämisen ja sijoittamisen jatkamisen lainanlyhentämisen ohella, kun asuntolainan kuukausierä on pienentynyt.

Osa asuntovelallisista on joutunut tekemään taloudessa dramaattisempia toimia. Vastaajista 10 prosenttia kertoi, että on joutunut lykkäämään joidenkin laskujen maksua. Kahdeksan prosenttia kertoi, että on joutunut turvautumaan läheisten taloudelliseen apuun. Kuusi prosenttia kertoi, että on joutunut ottamaan uutta lainaa.

”On hyvä muistaa, että jokaisella on oma, henkilökohtainen inflaationsa. Jos omassa taloudessa ei ole liikkumavaraa, kannattaa selvittää pankin kanssa auttaisiko esimerkiksi laina-ajan pidennys tai lyhennysvapaa tilanteeseen”, sanoo Sari Takala.

Kyselytutkimuksesta

Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 849 täysi-ikäistä suomalaista, joilla on asuntolainaa. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 14.9. – 18.9.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä suuntaansa.

Lähde: Danske Bank (STT) tiedote


Muuta mielenkiintoista luettavaa muualta

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidentinvaalit 2024 aiheeseen.

Shein Vaatteet Täydellinen valinta muodista nauttivalle suoraan shein verkkokaupasta

Shein vaatteet ovat osoittautuneet monipuolisiksi ja tyylikkäiksi vaihtoehdoiksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Valitse Shein verkkokauppa, jos haluat seurata viimeisimpiä muotitrendejä, nauttia laadukkaista vaatteista, ja samalla tehdä ekologisia valintoja. Hanki omasi ja astu muodin maailmaan Sheinin kanssa!

Leave a Reply