SEB:in tutkimuksen mukaan ruotsalaisten kiinnostus euroa kohtaan kasvaa

Ruotsalaisten eurovastaisuus vähenee edelleen. SEB:n uusi, Demoskopin tekemä eurokysely osoittaa, että tällä hetkellä 42 prosenttia ruotsalaisista sanoisi “ei eurolle” ja 34 prosenttia “kyllä eurolle”. Tämä tarkoittaa, että “ei”-puolen johto on kutistunut merkittävästi – Ruotsin tilastokeskuksen toukokuussa tekemän kyselyn 19 prosenttiyksiköstä vain 8 prosenttiyksikköön. SEB:n vanhempi ekonomisti Robert Bergqvist analysoi tuloksia.

– Kruunun nykyinen heikkous aiheuttaa Ruotsille yhä suurempia ongelmia. Se esimerkiksi vie kotitalouksien lompakoista ostovoimaa ja nostaa korkoja. Kruunun heikkous on kuitenkin huono peruste luopua kruunusta. Meidän on ymmärrettävä heikkouden taustalla olevat tekijät. Valuutan vaihtamisella on sekä taloudellinen että poliittinen ulottuvuus. Kruunusta luopuminen on monitahoinen kysymys, jossa on sekä hyviä että huonoja puolia ja joka vaatii uusia analyysejä, Robert Bergqvist toteaa.

Ruotsissa järjestettiin kansanäänestys eurosta 20 vuotta sitten, 14. syyskuuta 2003. Äänestysprosentti oli 83, ja tulos oli selvä: 55,9 prosenttia ruotsalaisista vastusti kruunun korvaamista eurolla ja 42,0 prosenttia kannatti sitä (2,1 prosenttia tyhjiä ääniä). Vuoden 2003 äänestyksen aikaan kruunun kurssi oli noin 9 kruunua euroa kohti. Nykyään kruunu liikkuu ennätyksellisen alhaalla euroon nähden, hieman alle 12 kruunussa. Tämä on merkittävä 25 prosentin arvonlasku.

– Yksi tulkinta vuoden 2003 kansanäänestyksen tuloksesta on, että taloudelliset, ei poliittiset, perustelut olivat ratkaisevia, kun ruotsalaiset päättivät pitää kruunun. Ruotsalaisten yritysten ei esimerkiksi tarvitsisi huolehtia kruunun ja euron välisistä valuuttakaupan kustannuksista, mutta äänestäjät eivät ilmeisesti nähneet mitään hyvää syytä uskoa, että euro voisi nopeuttaa Ruotsin kasvua, vähentää työttömyyttä tai vahvistaa julkista taloutta, Bergqvist toteaa.

Ruotsin tilastokeskuksen (SCB) kahdesti vuodessa tekemien kyselytutkimusten mukaan euron vastustus on vähitellen vähentynyt. Ruotsalaiset vastustivat euroa voimakkaimmin vuonna 2012, jolloin yli 80 prosenttia sanoi “ei”. SCB:n viimeisimmän, toukokuussa tehdyn kyselyn mukaan euron vastaisuus oli laskenut 50 prosenttiin; samaan aikaan 31 prosenttia oli valmis ottamaan euron käyttöön. Näin ollen ei-puolen etumatka (“ei-kyllä”-ero) oli kutistunut noin 19 prosenttiyksikköön.

– Julkaisemme nyt kesän jälkeisen seurantatutkimuksen, jonka taustalla on kruunun jatkuva heikkous ja se, miten se vaikuttaa sekä kotitalouksien matkabudjetteihin ja tuonti-inflaatioon ja sitä kautta Riksbankin korkopäätökseen. Toteamme, että euron vastustus on vähentynyt entisestään, kun taas kannatus on lisääntynyt. Myös “en tiedä” -vastaukset ovat lisääntyneet. Jos tänään järjestettäisiin kansanäänestys kruunun korvaamisesta, 41,9 prosenttia ruotsalaisista äänestäisi euroa vastaan ja 34,0 prosenttia euron puolesta, 24,1 prosentin ollessa epävarma. Ero “ei ja kyllä” -vastausten välillä on siten kaventunut toukokuun 19 prosenttiyksiköstä vajaaseen 8 prosenttiyksikköön syyskuussa.

Tietoja tutkimuksesta:

SEB:n toimeksiannosta Demoskop haastatteli 1 012 ruotsalaista 29. elokuuta ja 5. syyskuuta välisenä aikana. Kysymys oli: “Jos tänään järjestettäisiin kansanäänestys kruunun korvaamisesta, äänestäisittekö kyllä vai ei euron käyttöönotolle Ruotsin valuuttana?”

Lähde: SEB


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Ovatko luonteistuotteet sinulle tuttuja?

Luontaistuotteet ovat tuotteita, jotka on valmistettu luonnon raaka-aineista ilman keinotekoisia lisäaineita. Ne voivat olla esimerkiksi vitamiineja, mineraaleja, yrttejä tai muita luonnonaineita. Luontaistuotteiden käyttö perustuu usein perinteisiin ja kansanlääkintään, ja ne ovat olleet osa ihmiskunnan terveydenhoitoa tuhansia vuosia. Vaikka monet luontaistuotteet ovat peräisin perinteisistä hoitomuodoista, nykypäivänä niitä tutkitaan tieteellisesti ja niiden tehoa ja turvallisuutta arvioidaan kliinisissä kokeissa.

Makuja helsingin ravintolamaailmasta

Helsingissä ruokakulttuuri kukoistaa monipuolisissa ravintoloissa. Tarjolla on kaikkea perinteisestä suomalaisesta ruoasta kansainvälisiin herkkuihin. Helsingin ravintolat tarjoavat makumatkoja eri puolille maailmaa, unohtamatta paikallisia makuja. Olipa mielessä fine diningia tai rennompaa tunnelmaa, Helsingin ravintolat tyydyttävät jokaisen ruokahalun.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

Leave a Reply