Moni nuori ensikertalainen on jäämässä elokuun veronpalautuspäivänä ilman rahoja – Muista ilmoittaa tilinumero

Verohallinnolta puuttuu edelleen tilinumero 29 000 henkilöltä, jotka ovat saamassa veronpalautuksia tänä vuonna. Tilinumeroita puuttuu erityisesti elokuussa veronpalautuksia saavilta nuorilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet veronpalautuksia. Ylihuomenna keskiviikkona 27.7. on viimeinen päivä ilmoittaa oma tilinumero OmaVerossa 3.8. maksettavia veronpalautuksia varten.

2000-luvulla syntyneiden tilinumeroita puuttuu Verohallinnolta vielä yli 16 000. 1990-luvulla syntyneistä 9 000 veronpalautuksen saajaa ei ole vielä ilmoittanut tilinumeroaan Verohallinnolle. 

– Tilinumero puuttuu usein nuorilta, jotka ovat viime vuonna ensimmäistä kertaa ansainneet niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja, ja nyt myös veronpalautuksia tulee ensimmäistä kertaa maksuun. Näillä nuorilla ei ole ollut aiemmin tarvetta ilmoittaa meille tilinumeroa. Nyt toivommekin, että nuorten vanhemmatkin havahtuisivat muistuttamaan jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta. Näin nuori välttyy veronpalautuspäivänä pettymykseltä, ylitarkastaja Mari Kleemola Verohallinnosta sanoo.

Tilinumeron voi ilmoittaa OmaVerossa. Verohallinto ei saa tietoja nuorten tilinumeroista esimerkiksi pankeilta. 

Viime vuonna 30 000 jäi veronpalautuspäivinä ilman rahoja, koska tilinumero puuttui

Viime vuonna 30 000 henkilöä sai veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut henkilöiden tilinumeroita ajoissa tiedossa. 

Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean kautta myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja vielä saa.

Jos tilinumeron ilmoittaa OmaVerossa vasta omana veronpalautuspäivänä tai sen jälkeen, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi. 

Veronpalautuksia maksetaan elokuussa 1,7 miljoonalle henkilölle

Keskiviikkona 3. elokuuta veronpalautuksia saa 1,7 miljoonaa asiakasta yhteensä noin 712 miljoonaa euroa. 

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu nyt neljättä vuotta joustavasti eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita. Ensimmäiset saivat veronpalautukset heinäkuussa, viimeisimmätkin joulukuussa. 

Verohallinto maksaa eniten veronpalautuksia tänäkin vuonna elo-syyskuussa. Elokuussa veronpalautuksia saa suurin joukko asiakkaita. Syyskuussa puolestaan jaossa on elokuuta suurempi summa rahaa.

Veronpalautuspäivänä vaaditaan erityistä malttia – rahat eivät ole välttämättä tilillä heti aamusta

Veronpalautukset eivät ole välttämättä tilillä heti veronpalautuspäivän aamuna. 

– Moni saattaa ihmetellä, miksi veronpalautukset eivät näy tilillä. Kannattaa odottaa rauhassa. Veronpalautukset voivat tulla maksuun vasta päivän aikana, Kleemola kertoo.

Jos veronpalautuksia ei ole tullut tilille iltaan mennessä, todennäköisesti veronpalautusten maksupäivä on siirtynyt eteenpäin.

Maksettavien veronpalautusten määrä hieman pienempi kuin viime vuonna, jäännösveroja maksuun enemmän

Kaikkien henkilöasiakkaiden viime vuoden verotus ei ole vielä valmistunut. Viimeisimmätkin saavat vuoden 2021 verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä. Täsmällistä vuonna 2022 maksettavien veronpalautusten kokonaismäärää ei siis Verohallinnolla vielä ole tiedossa.

– Arviomme mukaan maksamme veronpalautuksia vuoden 2022 aikana hieman vähemmän kuin viime vuonna. Nyt näyttää siltä, että jäännösveroja eli mätkyjä tulee puolestaan maksettavaksi tänä vuonna huomattavasti viime vuotta enemmän. Kasvu johtuu siitä, että vuonna 2021 pääomatulot ovat monella kasvaneet paljon, eivätkä viime vuonna maksetut ennakkoverot riitä kattamaan verojen kasvua, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo.

Verojen maksupäivät elokuussa 2022

1.8. Jäännösveron eli mätkyjen maksupäivä 300 000 asiakkaalla. Maksettavaa yhteensä 108 miljoonaa euroa.

3.8. Veronpalautuksia maksetaan 1,7 miljoonalle asiakkaalle yhteensä 712 miljoonaa euroa.

8.8. Kiinteistöveron maksupäivä 1,9 miljoonaa asiakkaalla. Maksettavaa yhteensä 353 miljoonaa euroa.

Lähde: Verohallinto

Trackbacks & Pings

Leave a Reply