Onko sijoitusasunnossa järkeä?

Mitä epävarmemmaksi maailman tilanne kauttaaltaan menee, sitä enemmän aiheena ovat kotitalouksien varautuminen, sijoittaminen ja säästäminen. Jotkut onnekkaat ovat päässee vaurastumisen alkuun jo ihan lapsena, kun vanhemmat ovat viisaina esimerkiksi kerryttäneet lapsilisiä säästötilille tai varakkaampi perhe on tehnyt lapselleen ajoissa rahaston. Sitten on meitä tavallisia, joille ei ole kultalusikkaa suotu, vaan oma varakkuus on tehtävä itse töillä ja viisailla päätöksillä. Valitettavasti maailmankaikkeus ei aina toimikaan niin kuin on suunniteltu ja silloin joutuu tekemään niin sanottuja varasuunnitelmia. 

Onneksi sijoittamiseen pääsee kiinni pienilläkin panoksilla ja asuntosijoittaminen voi olla pidemmän päälle erittäin hyödyllistä. Yhä useammin nuoret aikuiset maksavat mieluummin asuntolainan lyhennystä kuin vuokraa jollekin vieraalle. Asuntolainassa maksetaan omaa asuntoa pois, eikä syydetä rahaa vuokranantajan kukkaroon. Ajattelumalli asunto-omistamisen suhteen on siinä mielessä muuttunut kovinkin radikaalisti viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.

Mihin sijoittaa?

Kuten aiemmin mainittu, moni sijoittaa omaan asuntoonsa asuntolainan muodossa. Sitten on sijoittajia, jotka ostavat asuntoja vuokrattavaksi tai myydäkseen niitä myöhemmin eteenpäin. Matalan tason sijoittajat ostavat useimmiten asuntoja kotikunnastaan tai -läänistään, mutta tässäkin on tarkkaa tilastoa, mitä kannattaa ostaa ja mistä. Tilastojen mukaan Rovaniemi, Jyväskylä ja Pori olisivat parhaat sijoituskaupungit ja Seinäjoki, Vaasa ja Kokkola heikoimmat. Vuoden 2022 alussa sijoitusasuntojen kysyntä oli voimakkainta pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Näiden jälkeen tulevat muut kasvavat yliopistokaupungit, kuten Oulu, Kuopio ja Jyväskylä.

Sijainnin merkitystä ei voi korostaa riittävästi, kun kyse on asuntosijoittamisessa. Alueen tunteminen on eduksi, mutta ei välttämätöntä. Vuokralaisen saamiseen vaikuttaa moni seikka, kuten palveluiden läheisyys sekä opiskelijoille koulut ja oppilaitokset. Asuntosijoittamisen kohdistaminen kasvukeskuksiin on kannattavampaa kuin muuttotappiosta kärsiviin kuntiin. Kasvu merkitsee asuntojen kysynnän kasvua ja korkeampia vuokria. 

Asuntosijoittamisen avulla on mahdollista rakentaa kuukausituloja ja siinä on lähes rajattomat mahdollisuudet saada hyvää tuottoa. Tässä näkyy ajatuksena kotitalouksien varautuminen ja vankka taloudellinen pohja. Sijoitusstrategioita on monia, mutta ehkä yleisin on sijoittaa pieniin yksiöihin ja kaksioihin, jotka sijaitsevat kasvukeskuksissa tai keskisuurissa kaupungeissa. Hyvä sijoitusasunto on sellainen, joka sopii suunnitelmaan, kaikille samanlainen asunto ei ole se paras. Tärkeää tietysti olisi, että asuntoon löytyy vuokraa maksava asukas. 

Sijoittamisen riskit

Kuten kaikkeen rahan kanssa toimimiseen, myös sijoittamiseen liittyy riskejä. Varsinkin, kun kyse on asunnoista, vaikuttaa kaikki kaikkeen maailman tapahtumista lähtien. Kun riskit tiedostaa ja niihin varautuu, pysyy tilanne hallussa. Viime vuosina korot ovat olleet ennätyksellisen alhaalla, mutta asuntosijoittajan kannattaa ottaa huomioon korkojen nousuun liittyvät riskit. 

Yksi suuri pelote asuntosijoittamiselle ovat kauhuvuokralaiset, joita säännöllisesti revitellään myös iltapäivälehdissä. Luottotietojen tarkistuskaan ei aina ole tae mistään, joten vuokralaiset on syytä valita huolella. Maksamatta jäävät vuokrat ja asunnolle aiheutuvat vahingot aiheuttavat harmia, sillä kulut on otettava jostain muualta tuloista. Joskus taas vuokra-asuntoja voi olla liikaa ja asuntoa joutuu seisottamaan joitain kuukausia tyhjänä. Isoin riski syntyy voimakkaasta ja huolettomasta velkavivun käytöstä, koska liian tiukalle viritetty velkapositio ei kestä kovinkaan isoja vastoinkäymisiä. Valtaosa asuntosijoittajista hyödyntää lainarahaa asuntosijoittamisessa. Keskimäärin asuntosijoittajat eivät ole erityisen rikkaita, vaan keskituloisia. 

Kuitenkin valtaosa vuokralaisista on hyviä vuokralaisia, jotka pitävät asunnosta huolta ja maksavat ajallaan. Loppupelissä kaikilla on toiveena pärjätä taloudellisesti ja mahdollisuuksien mukaan suunnitella riittävä kotitalouksien varautuminen tulevaisuutta varten. 

Lähteet: Asuntosalkun rakentaja, Etuovi, Sijoitusasunnot.com, YIT


Muuta luettavaa muualta:

iPhone 13

iPhone 13 on Applen 14. syyskuuta 2021 julkistama ja 24. syyskuuta julkaisema älypuhelin. Älypuhelimen muut versiot ovat iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max.

Älypuhelimessa on kuusiydinprosessori ja 6,1 tuuman näyttö. Tallennustilaa on valittavana 128, 256 tai 512 gigatavua. Keskusmuistia on neljä gigatavua. Puhelimessa on kaksi takakameraa, joista toinen on ultralaajakulmakamera. Sekä takakameroiden että etukameran tarkkuus on 12 megapikseliä. Akun kapasiteetti on 3 240 milliampeerituntia. Se tukee 20 watin latausta ja 15 watin langatonta MagSafe-latausta. Älypuhelin on pölyn- ja vedenkestävä, ja sen IP-luokitus on 68. Käyttöjärjestelmänä on iOS 15, joka on päivitettävissä iOS 15.1 -versioon.

Trackbacks & Pings

  • Onko luvassa perintöpulmia? - Rahanmaailma :

    […] Eloonjääneellä puolisolla voi kuitenkin olla suoraan laista johtuva oikeus pitää puolisoiden yhteinen koti ja asuntoirtaimisto qled -telkkareineen […]

    2 years ago
  • Sijoitusasunto: Menestyvän sijoittamisen kulmakivi - Rahanmaailma :

    […] Sijoitusasunto on monelle houkutteleva vaihtoehto, kun tavoitteena on kasvattaa omaisuutta ja varmistaa taloudellinen turva tulevaisuudessa. Tässä artikkelissa pureudumme syvemmälle sijoitusasuntojen maailmaan ja selvitetään, miksi ne ovat usein erinomainen sijoituskohde. […]

    11 months ago

Leave a Reply