Miten säästää pienin tuloin?
Vähän väliä uutisoidaan säästämisestä sekä sijoittamisesta ja korostetaan, että nykyisessä maailman tilanteessa kotitalouksien varautuminen on ensisijaisen tärkeää. Jokaisen taloudellinen selviytyminen on yksityinen asia, mutta harvemmalla on sijoitusneuvojien esimerkkien mukaisesti niputtain rahaa lojumassa, jonka voi laittaa kiinni osakkeisiin. Fakta kuitenkin on, että Suomessakin köyhyysrajan reunalla eläminen on monelle arkea. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 lähemmäs 900 000 suomalaista oli vaarassa pudota köyhyysrajan alapuolelle.
Tästä syystä sijoitusgurujen neuvot saattavat olla enemmän utopistisia ja jopa naurettavia kuin oikeasti hyödyllisiä. Säästäminen ei kuitenkaan ole välttämättä tuloista kiinni, sillä säästöjä voi kerryttää vähästäkin ja pitkällä tähtäimellä. Pienillä muutoksilla ja harkinnalla on mahdollista saada mukava sivupotti vähän kerrallaan. Kun seuraa tuloja ja menoja vaikkapa Excel-taulukon avulla, saa hyvän käsityksen siitä, missä oma talous menee. Asetettu säästötavoite per kuukausi auttaa sen tavoittelussa.
Harkintaa pakollisten menojen suhteen
Keskeisimmät menot jokaisen talouden kohdalla ovat varmasti sähköt, puhelin- ja nettiliittymät sekä ruokakulut. Niistä on melkein mahdotonta tinkiä. Sähkön käyttö on tietysti yksi tapa pienentää laskua. Ensin vertailemalla eri sähkösopimuksia, sitten käyttämällä sähkölaitteita viisaasti. Kun laitteita ei käytä, ne kannattaa sammuttaa kokonaan. Valmiustilakin vie yllättävän paljon sähköä. Myös puhelinliittymissä on eroja ja joskus prepaid-liittymä voi olla edullisempi sekä helpommin seurattava. Miinuksena se, että esimerkiksi kaikkiin palvelunumeroihin, kuten Kelan, ei voi soittaa prepaid-liittymästä.
Vanha viisaus sanoo, ettei kauppaan kannata mennä nälkäisenä. Heräteostokset kasvattavat kuitin pituutta, joten suunnitelmallisuus on hyödyksi! Ostoslistan avulla välttää turhat ansat ja saa suunniteltua ruokia pitkälle viikkoon. Osan voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Useampi pieni käyntikerta kaupassa tulee kalliimmaksi, kuin pari isompaa ostoskertaa. Hintoja vertailemalla pääsee jo pitkälle. Aina ei tarvitse osaa kallista merkkituotetta, kun moni niin sanottu “halppistuote” on vastaavanlainen. Töihin voi ottaa omat eväät mukaan lounastaukoa varten, niin rahaa ei kulu ravintolan tai kahvilan tuotteisiin. Sama koskee kahvin hakemista. Mikäli työpaikalla ei ole kahvitarjoilua, keitä kahvi kotona ja ota mukaan termarissa.
Kesäisin kannattaa hyödyntää lähimetsiä poimimalla marjoja ja sieniä. Ja jos eivät marjat ja sienet kuulu omaan ruokatottumukseen, löytyy esimerkiksi paikallisista Facebook-ryhmistä innokkaita ostajia tuoreille kanttarelleille tai mustikoille.
Lainat ja velat
Meille toitotetaan, että velaksi eläminen on pahasta, mutta joskus elämäntilanne vain on sellainen, ettei ole muuta mahdollisuutta. Onnettomuus, loukkaantuminen tai läheisen kuolema voi aiheuttaa taloudelle isonkin notkahduksen. Silloin ihminen on monen muun hankalan asian lisäksi tilanteessa, jossa laskut menevät rästiin ja pahimmillaan maksuhäiriöiden jälkeen menetetään luottotiedot. Se ei silti tee kenestäkään kakkosluokan kansalaista.
Lainojen ja velkojen lyhentäminen vie usein isoimman siivun kuukausituloista. Tärkeintä on välttää lisävelkoja. Yhdistelylaina voi auttaa lainojen maksussa, silloin korot ja kulut ovat pienempiä. Lyhennysvapailla kikkailemalla on mahdollista maksaa muita velkoja pois, joten se on aina yrittämisen väärti. Mikäli on opiskelija, kannattaa opintolaina ehdottomasti hyödyntää, sillä se on halvinta lainaa. Lisäksi sen maksaminen alkaa vasta parin vuoden kuluttua valmistumisesta.
Jotta ei pala ihan loppuun talouden kanssa painiessa, on hyvä välillä levätäkin. Lomamatkojenkin suhteen pystyy säästämään, esimerkiksi matkustamalla sesonkien ulkopuolella. Hotellien tilalle voi varata yksityiseltä vuokrahuoneiston, jolloin pääsee myös itse kokkaamaan ruuat. Kotimaan lyhyemmille reissulle eväät ovat taas ratkaisu ravintolavaunujen hinnoille. Matkojen kokoaminen itse on monesti edullisempaa kuin pakettimatkojen ostaminen. Silloin on myös vapaus tehdä enemmän oman maun mukaan niin kohteiden kuin syömisenkin kanssa.
Lähteet: Fiksukuluttaja, Iltalehti, Kuluttajaliitto, Tilastokeskus
[…] tiedotetaan ja keskustellaan rahoituksesta, kryptovaluutoista ja vähän kaikesta rahaan ja taloudenhallintaan liittyen. Näille sivustoille on myös mahdollista saada yritykselle oma mainosartikkeli, tai banner […]